Quick fix av badrum

Redan i höstas skrev jag att vi skulle ta tag i våra badrum. De är de enda rum vi inte renoverat sedan vi flyttade in på vår gård för drygt två år sedan. Nu är i och för sig inga riktiga renoveringar av dem aktuella. De är fortfarande fräscha, även om jag förstås gärna hade velat göra om dem allihopa, så de blir exakt som jag vill ha dem. Två av dem kommer i alla fall hamna på prioriteringslistan den dagen det blir dags, medan de andra två är helt okej och klarar sig ett bra tag till. Det känns ju inte särskilt miljövänligt att renovera något som är helt och fungerar. Och ekonomiskt… – ja, badrumsrenoveringar är kostsamt!

Det ena av badrummen som inte kommer hamna överst på renoveringslistan är vårt ”extrabadrum”, som ligger vägg i vägg med vårt privata badrum i anslutning till vårt sovrum. Det här badrummet används väldigt sällan. Ibland av övernattande gäster och annars bara när vi bastar, eftersom bastun ligger i anslutning till badrummet.

Golv och väggar är klädda i en ljus glasmosaik, men duschväggarna är i en plottrig blå mosaik. Inte alls vår stil, som går mer åt det färglösa och rofyllda hållet. Hade först en tanke på att vi skulle kunna klä om väggarna med annan mosaik, fullt möjligt eftersom det redan finns ett fungerande tätskikt. Skulle faktiskt kunnat tänka mig något som vågat som en mörkt grönskimrande mosaik, eller kanske bronze… Men så kom jag på att det kan bli problem med vattenrören till blandaren, att de kanske blir för korta. Och eftersom ytan är ganska stor kostar det ändå en slant i både material och arbete.

Hittade då en färg som ska fungera även i duschutrymmen, Ronseal heter den. Är lite skeptisk till att måla i våtutrymmen, men läste på och frågade i färgaffären. Då det här badrummet dessutom används så sällan, känns det ännu tryggare. I efterhand kan jag inget annat än rekommendera produkten. Den är ganska dyr, men man kommer förstås ändå inte i närheten av vad en omkakling skulle kosta. Förändringen blev stor till en rimlig peng, kan man säga.

Vi målade två varv, vilket behövs. Låt färgen torka ordentligt mellan varven. Det viktiga är sedan att låta den härda riktigt ordentligt innan den utsätts för vatten, en vecka tar det.  Vill man till exemplet fräscha upp stänkskyddet i köket är den idealisk. Tyvärr finns den inte i så många nyanser. Vi valde ju den vita, den är riktigt snygg och inte så glansig.

Kommoden som är i björk valde vi också att måla. Egentligen är jag för träelement i badrum. De balanserar upp de hårda materialen och färgerna och tillför värme. Men våra kommoder är ca 15 år gamla och har gulnat i färgen. Lite tråkiga, så vi valde en mellangrå neutral grå snickerifärg (NCS 3000-N). Färgen hade vi faktiskt över sedan jag målade våra sängbord, men tycker den blev fin mot allt det vita. En vit kommod hade känts kallare här.

Så nu behövs lite mer piff innan det är klart. Vill gärna ha lite fler trädetaljer inne i duschutrymmet. Mörkt trä som mjukar upp de ljusa och hårda materialen. Fler textilier, eventuellt med lite mer färg. Får se vad vi landar i.

Nu är det dags att ta tag i de andra badrummen. Väggarna får vara där, men kommoderna ska målas. Någon blir grå, andra vita och i vårt badrum ska jag prova en annan färg. Återkommer när det är gjort!

Följ mig gärna och gilla på:
20

2 svar på “Quick fix av badrum”

Lämna en kommentar