Förkylningar och festligheter

Oj, vad intensiva de senaste veckorna har varit. Förra veckan tog jag därför helt enkelt en bloggpaus. Visserligen en ofrivillig sådan, mest på grund av att jag råkade ut för en dunderförkylning som nästan däckade mig mitt i alla festligheter. Vi har nämligen haft kalas i kubik på sistone. Vår Alma har fyllt 11 år och det har firats i omgångar med mycket mat och godsaker. Och när hösten plötsligt slår till med full kraft passar det extra bra med grytor, tycker jag. Innehåller de dessutom en massa härliga kryddor kan de kanske till och med kurera en förkylning… Tänkte dela med mig av några av mina lättlagade favoriter som passar bra för regniga kvällar.

Förra helgen när kusinerna från Öland kom på besök gjorde vi en oxchili med goda tillbehör. Favoritreceptet med kakao, öl, koriander och massor av kryddor kommer från Marcus Aujalay och jag följer det ganska exakt, förutom att jag helt hoppar vattnet som bara gör den för rinnig. Dessutom stoppar jag in grytan i ugnen när allt kokat upp och låter den puttra därinne extra länge, gärna ett par timmar. Köttet blir så mört att det bara smälter. Väldigt praktiskt också eftersom den sköter sig själv och man får tid till att diska undan allt, duka och förbereda innan gästerna kommer. Vi brukar göra vanlig taccofärs också till barn ifall de tycker det är för starkt med chili. Tillbehören är ändå ungefär detsamma.

Dagen efter var det dags för det stora släktkalaset, då både Alma och fina kusinen Nellie skulle firas. Då testade jag ett nytt recept som jag modifierade lite. Helstekt fläskfilé som sedan skivades upp i en ugnsform. Kokade ihop en fasligt onyttig sås på grädde, creme fraîche och gorgonzola som hälldes i formen och till sist toppades allt med knaperstekt bacon. Gick också bra att förbereda innan kalaset, så var det bara att koka ris och göra en fräsch sallad med våra egna äpplen till. Utseendemässigt var det väl ingen skönhet och inte enligt hur jag tänkte mig den skulle se ut, såsen dränkte det mesta. Men det var tydligen inte för mycket sås, för den gick åt ändå…

När vi har födelsedag i familjen får den som fyller år önska sig sin favoriträtt, antingen på restaurang eller hemma. På själva födelsedagen valde Alma ”Chicken curry”, så då var det dags för gryta nummer tre. Den tar lite tid att göra, särskilt eftersom jag med åren experimenterat fram en egen variant med några extra moment. Men det är inga konstigheter, det tar bara lite mer tid. Först marinerar jag kycklingbröst i bitar några timmar i lite naturell olja, turkisk yoghurt, soya och kryddor som spiskummin, gurkmeja, kanel,  ingefära, paprika, koriander och chili. Och salt och peppar förstås. Kycklingbitarna grillas sedan och får svalna. Det går bra att koka kycklingen direkt i grytan också, den blir lika mör men inte lika smakrik, tycker jag. Att steka kycklingen brukar jag undvika eftersom den lätt blir lite torr och hård. Sedan gör jag degen till naanbröden eftersom den ska jäsa. Det finns massor av recept på nätet och de påminner lite om en pizzadeg. Skillnaden är att ta mindre jäst och mjöl och istället tillsätta ett par matskedar yoghurt och lite honung. Det blir en lite kladdig deg som efter jäsning snabbt kavlas ut med mjöl till små bröd som torrsteks i en vanlig stekpanna.

Själva grytan har jag inget färdigt recept på, hemligheten är att smaka av och krydda efter egen smak. På så sätt smakar den lite olika varje gång vi gör den… Men basen är att först fräsa finhackad lök, äpple och vitlök i smör tillsammans med härliga kryddor. Typ samma kryddor som till marinaden. Tillsätter också lite färdig curryblandning för mer smak. Sedan tar jag i en sked kinesisk soya (för färgen), en rejäl skopa mango chutney och lite honung. Snabbt i med en rejäl omgång buljong och minst hälften så mycket grädde. Låt grytan puttra så att alla härliga smaker kommer fram. Skär sedan upp de grillade kycklingfiléerna i bitar och tillsätt. Smaka av med salt och peppar och mer kryddor om den ska vara hetare. Blir den för tunn går det bra att reda den lite på slutet.

Den indiska grytan serverar vi med vad vi har hemma, men alltid med ris, mango chutney och yoghurt med koriander, peppar, honung och lite salt. Goda tillbehör är till exempel gurkbitar, skivad banan, russin, rostad kokos, jordnötter och apelsin. Brödet är underbart att bryta och doppa i grytan och yoghurten…

På fredagens tjejfest var det däremot betydligt snabbare matlagning eftersom taccos stod på menyn. Hemligheten numera är att bara fixa och förbereda och sedan synas så lite som möjligt som förälder. Tio tjejer hade sedan en helkväll med mat och marängbakelser, kladdkaka och massor av snacks. När de sedan kollade på film var det ganska skönt för mamman att bara pusta ut i soffan…

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar