Hur viktigt är inredning egentligen?

Ibland kan det kännas lite ytligt att berätta att jag jobbar med inredning när jag träffar nya människor. Som liten egenföretagare får man det dessutom att låta nästan som en hobby. Det hade känts viktigare att kunna säga att man var forskare, lärare, polis, arbetade inom vården eller med barn som har det svårt. För visst kan vissa jobb kännas viktigare än andra. Oavsett lön eller status.

Häromdagen när jag reste bläddrade jag i ett nummer av Sköna Hem (Nr 10/2017). Där fanns en kort intervju av Dan Gordan med en av de mest ikoniska inredarna idag, brittiskan Ilse Crawford. Jag har tidigare läst fler intervjuer med henne och även sett reportage från hennes eget hem. Tycker hon är fantastisk duktig och en stor förebild. Hon arbetar med London som bas, men med uppdrag över hela världen. I Sverige har hon bland annat inrett Mattias Dahlgrens restauranger på Grand Hotel, det fantastiska boutiquehotellet ”Ett hem” i Stockholm, samt samarbetat med både Svenskt Tenn och senare med IKEA i den hyllade kollektionen ”Sinnerlig”. Nu är hon Sverigeaktuell igen i en tapetkollektion för Engblad & co. Här vill hon få fram den ”icke-perfekta” känslan. Att idag när allt massproduceras, blir det handgjorda vår största lyx. Vi vill vara mer fysiska i vår virtuella värld, så atmosfären är väldigt viktig. Och att vi kan leva länga med våra val. Därför heter kollektionen just ”Atmospheres”.

Ilse, som brukar sägas ha gjort ”hemtrevligt” till en global inredningstrend, menar att vikten av inredning inte nog kan understrykas.
”-Utformningen av ett utrymme påverkar hur vi känner och beter oss. Därför ska inredning inte heller betraktas så lättvindigt.” Just nu är hon engagerad av inredningen av ett nybyggt hus i London för Anna Freud Centre i London, ett av hennes pro bono-uppdrag som hon ibland tar. Här kan barn gå i psykoanalys och terapeuter få utbildning i den verksamhet som Sigmund Freuds dotter startade efter kriget. Självklart måste då miljön som möter barnen vara välkomnande och öppen.

Låter väl rimligt? Och helt i linje med hur jag brukar tänka och vad inredning betyder för mig. Oavsett vem vi är,  eller hur vi mår, ska inredningen få oss att slappna av och känna oss hemma. När vi trivs mår vi bättre. Ett bra exempel på det fick jag i veckan när jag var hemma hos min nyopererade mamma under några dagar. Hon hade precis fått hem nya möbler i sitt vardagsrum och jag handlade några kuddar och ljuslyktor och fixade i ordning det sista. När jag kom hem och pratade med henne i telefon på kvällen berättade hon att hon hade det så bra. Hon hade tänt ljusen och satt och njöt av hur fint och bra allting blev. Bara en sådan sak!

Ha en fortsatt härlig helg!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar