Tema sovrum: Förankra din sovplats

Enligt feng shui är placeringen av sängen viktig. Den ska stå i kraftposition, vilket i första hand betyder stadigt mot en vägg. Sikten ska vara fri framåt, företrädelsevis mot ingången till sovrummet och det ska gärna finnas stöd på sidorna. Av den anledningen placerar man gärna en smal säng mot en vägg, helst med ett sängbord på ena sidan. En bred säng däremot står bättre förankrad mot golvet och klarar sig bra med några slags sängbord på sidorna. På så sätt kan chi, energierna i rummet, röra sig böljande och avspänt.

Oavsett vad man tycker om den 3000 år gamla kinesiska läran, har den även många praktiska poänger. Det är inte för inte man pratar om att ”ha ryggen fri”, och att man känner otrygghet med ryggen placerad mot en ingång utan att kunna se vad som sker bakom. Det här gäller förstås både i hemmet och på arbetsplatser. En smal säng upplevs lätt otrygg om den inte står mot en vägg. Och att bädda en dubbelsäng som står med långsidan mot en vägg är både svårt och inte särskilt bekvämt för ryggen. Tänk vilken skillnad det hade gjort i bilden nedan om sängen istället placerats mot fondväggen.

I sovrummet ska man enligt feng shui helst inte heller placera sängen under stora tavlor, tunga hyllor eller snedtak. Just snedtak är vi många som har och ibland är det enda platsen där sängen faktiskt kan placeras. Viktigt då med belysning som gärna också lyser uppåt för att lyfta taket. Ett annat sätt att lyfta taket kan vara att måla väggen i en mörkare färg, eller tapet och alltid låta snedtaket vara just tak och vitt. Ibland pratar man om snedväggar, men denna bör alltså istället ses som tak.

Praktexemplet på en sovrumsinredning enligt feng shui skulle kunna se ut så här.

Däremot tycker jag att en säng som saknar helt ”förankring” i väggen blir lite som en flytande ö, vilket inte känns helt harmonisk. Se på exemplet nedan i ett för övrigt fantastiskt rum.

Då tycker jag att det är bättre att skapa en levande yta bakom sängen, även om man inte har en sänggavel. Genom att ställa några kuddar högst upp i sängen får man ändå en trygg bas. Vill man kan man dessutom ändå komplettera med någon eller några tavlor. Gärna lätta och väl förankrade för at inte få den tunga, otrygga känslan av att något kan ramla ned.

Det finns förstås massor av alternativ till sänggavlar. Antingen en hel sängram.

En ram med plats för sänghimmel kan vara lika fin utan textilier.

Eller så hänger man textilier direkt i stång i taket och struntar i ramen.

Det går också alldeles utmärkt att bygga en egen gavel. Särskilt bra om man har ett snedtak och behöver måttanpassa höjden. Av en sågad mdf, vadd (eller skuren madrass) kan man enkelt fästa ett favorittyg med häftpistol.

Här en annan kreativ lösning där man skapat förvaring genom att sätta upp några tavellister och en vanlig mdf frampå. Måla sedan in allt i samma kulör så har du både fack för böcker och tandningar samt en praktisk stadig hylla ovanpå.

En enkel tavellist ger också möjlighet att förändra motiven utan att behöva borra och göra nya hål i väggen. Men stora fönster skapar lätt också för mycket chi, vilket ger en oroligare atmosfär. En generös textil vid sidan om fönstret hade bromsat upp detta och skapat lugn.

Och här har man med en liten list och stående tunna reglar som målats in i samma färg som väggen skapat känslan av väggpanel.

Hoppas du blivit inspirerad av att inreda dina drömmars sovrum. Vill du läsa mer om feng shui finns det massor av litteratur, men en kort översikt på nätet hittar du bland annat här.

Samtliga bilder är lånade från Pinterest. Läs mer om var de kommer från och hitta fler härliga sovrumsbilder på mitt konto under ”Bedroom”.

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar