Hortensiakärlek

En av mina favoritblommor är hortensian. Tycker att den är alldeles fantastiskt vacker. I sin helhet på håll, men också i detaljerna i de perfekta små blommorna. Vilken färg de får i rabatten beror på jordens Ph-halt, så det gäller att plantera dem med specialjord. Inte ens då är det så enkelt har jag märkt. Här hemma är nästan alla rosa i olika nyanser. Men det är fint så.

På hösten låter jag de vara kvar och försöker njuta av dem så länge som möjligt. När våren kommer, och frosten är borta, klipper jag ner dem och snart kommer de tillbaka igen. I våras gödslade jag på med sur jord, men kan inte säga att det gjorde någon skillnad i färgerna. De kommer i olika nyanser trots att de är av samma planta.

Vi har turen att ha två gigantiska buskar med hortensia här hemma. Bilden ovan är från tidigare i somras. De passar fint här i en gammal trädgård till en gammal gård.

Med åren har de vuxit till sig och blommar så rikt att man kan ge bort massor, ta in buketter varje vecka, men ändå ha massor kvar när sommaren lider mot sitt slut. Jag brukar fortsätta ta in dem även på hösten. Tycker de är minst lika fina när de får den lite ”bedagade” blekta i olika toner. Passar bra till känslan av höst.

Nu funderar jag på om jag ska torka ett gäng blommor. Kanske kan man göra en fin krans att hänga på dörren?

Ha en fin torsdag!

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar