Tavelväggar

Just nu är det väldigt populärt med stora målningar på väggarna. Riktigt stora motiv brukar däremot kosta en hel del. En kul idé kan därför vara att prova måla något själv. Dukar kan köpas ganska billigt både på nätet och hos kedjor som exempelvis Clas Ohlsson. Att måla i olja är lite krångligare (tycker jag), men ett set med akrylfärg är billigt och enkelt att gå loss med. Annars går det bra att använda vanlig väggfärg, ofta kan man köpa några små provburkar ganska billigt. Låt fantasin flöda och gör ett abstrakt motiv i dina favoritfärger. Prova blanda färger och måla över om det inte blev som du tänkt dig. Bilderna nedan är lånade från Pinterest och med motiv jag själv gillar. Se dem som inspiration, även om just dessa kanske är målade av skolade konstnärer.

Ifall man nu inte redan har ett hem fyllt av konst eller känner sig kreativ, kan man använda det man har och istället göra en tavelvägg. De har varit ofantligt populära ett bra tag nu och jag tänkte ge några tips på hur man kan göra. Till att börja med tar jag måttet på den yta som ska användas (både bredd och höjd), så jag har en bra utgångspunkt. Sedan brukar jag alltid börja med att lägga ut motiven på golvet för att prova mig fram. Efter ett tag brukar man hitta rätt. Stäm av måttet på helheten med den yta du ska använda. Mät sedan ut platsen för ett motiv att börja med och bygg sedan vidare med ett motiv i taget från den färdiga modellen på golvet.

Det finns egentligen inga regler alls för hur själva motiven ska hänga. Själv brukar jag alltid utgå från en linje, eller ibland två. Vanligt är att hålla en rak linje nedtill och sedan ”bygga sig” uppåt och utåt.

Alternativt kan man utgå från en rak linje upptill och sedan låta tavelväggen vandra nedåt. En rak linje upptill ger också känsla av högre takhöjd. Personligen tycker jag däremot det är snyggast att ha de största motiven i centrum. Det vill säga antingen nedtill eller i mitten. Ger en bra ”tyngd” och balans åt helheten.

Den linje jag pratar om kan också utgå från mitten, antingen vågrätt eller lodrätt. Eller både och, ungefär som ett kors. Det ger en bra flexibilitet att bygga vidare med lite mindre motiv både lodrätt och vågrätt.

Oavsett hur du väljer att bygga din tavelvägg, så är det fint att linjerna går i våg, d v s att man håller ungefär samma avstånd mellan ramarna. Särskilt om man blandar olika slags ramar och färger. Blir behagligare för ögat att följa, då det ger en sammanhållande och mer enhetlig känsla. Oavsett färger och motiv.

Självklart kan man också hålla sig till raka yttermått, ungefär som om man har en osynlig ram runt alla tavlor. Snyggt med exempelvis fyra, sex eller åtta lika stora ramar, annars kan det lätt bli lite rörigt som nedan.

Eller så struntar man i alla regler och sätter upp tavlorna precis som man vill. Ger en lätt bohemisk känsla och fördelen är att man bara bygger vidare, allteftersom man hittar något fint. Och en tavelvägg kan ju innehålla så mycket mer än tavlor. Mixa med speglar, fat eller andra kära minnen.

Vill man göra det enkelt för sig eller om man är lite mer ombytlig (det blir ju trots allt en del hål i väggen efter tavlorna…), så är tavellister ett bra tips. Då får du de raka linjerna, men kan variera motiven efter humör och blanda fritt med böcker eller annat. Det är dessutom jättefint att måla in listerna i samma färg som väggen, då smälter de in på ett helt annat sätt.

För att illustrera inlägget har jag friskt lånat bilder från Pinterest. Bilderna nedan är däremot från en tavelvägg jag gjorde häromdagen. De satt först i en trång hall där de inte alls kom till sin rätt. Så nu fick de istället rama in kaminen i allrummet. Eftersom där är både snedtak och mycket begränsad yta med skorsten och strömbrytare, gick jag helt på improvisation och spikade bara upp dem efter hand. Det är väl lite som jag är, för otålig för att göra som man ska när det gäller mig själv och mina egna grejor… Så de kanske inte riktigt följer tipsen ovan, men lite harmoni finns väl ändå. 😉

Lycka till!

 

 

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar