Höstens jordnära färgskala

Även om solen fortfarande skiner somrigt börjar jag så smått kika på höstens och vinterns inredningsprojekt. Njuter av att se allt nytt som visas bland såväl färgföretagen som möbelproducenterna och de stora kedjorna. Inte för att jag tycker man ska följa varenda trend och förändra hela hemmet efter varje säsongs nyck. Det viktiga är att inreda efter sitt eget hjärta och med färger och material som man trivs med över lång tid. Men det är alltid kul att inspireras till nya idéer och kanske addera något litet.

Och jag gillar det jag ser. Det svartvita grafiska har alltmer bytts ut mot varma jordnära färger, som ger en behaglig harmoni till hemmet. Lite mjukare och skönare. De mörka färgerna i grått, blått och grönt finns fortfarande kvar, men vi ser mer av ljusare nyanser tillsammans med brunt. Tror att det är en reflektion av allt annat som händer i vårt samhälle. Mer naturlighet, närproducerat och återanvänt, mycket med hänsyn till miljön. Och där har vi ett viktigt värde. Ju oroligare världen är, desto lugnare och ombonat vill vi ha det hemma. Höstens och vinterns färger passar därför väldigt bra in i det tänket. Personligen tycker jag också att de här färgerna är fantastiska sommartid, då de ger en skön medelhavskänsla.

Mäklarföretaget och inredningsbutiken Alvhem i Göteborg har låtit några stylister inreda ett objekt som snart blir till salu i de här fina, pudrigt naturtonerna. Resultatet skapar verkligen ett behagligt lugn.

Samtliga foton ovan av Anders Bergstedt, inredare Sarah Widman, Elin Kickén och Evalotta Sundling. 

Även Sköna Hem visar upp fina, dova kulörer i inredningen.

Och hos Residence hittade jag många exempel på pudrigt jordiga inslag i olika inredningsmiljöer. Prova att bara lägga till ett par detaljer i den här färgskalan. Det kan vara kudde, en pläd, en vas eller en stol i trä. För ett rum i kalla färger, eller med mycket vitt, gör de underverk genom att tillföra värme. Jag har tidigare skrivit om hur mycket trädetaljer gör i våra vanligtvis vita, sterila kök. Se också vilken effekt det får i rummen nedan.

 Samtliga bilder i serien ovan lånade från Residences galleri.

Själv köpte jag häromdagen en ny ytterkruka till vardagsrummet där jag saknade en kruka till en av mina stora växter. Det är svårt att hitta riktigt stora fina krukor, tycker jag. Och hittar man någon kostar de oftast massor. Så det blev en utomhuskruka till sist. Hittade den på en av mina favorithandelsträdgårdar, Vellinge Plantskola, som ligger ett stenkast hemifrån. 369 kronor var ganska överkomligt och tycker faktiskt den fungerar lika bra inomhus.

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar