Uterum

Det har kallats allt från pensionärskuvös till vinterträdgård. Kärt barn har många namn. Men uterummen har blivit enormt populära då allt fler inser  att man till en hyfsat rimlig peng kan utöka husets kvadratmeter rejält under de varmare månaderna. För i ärlighetens namn är det ju tyvärr inte så jättemånga kvällar vi faktiskt kan sitta ute över en måltid i timmar under sommaren i Sverige. Själva är vi glada om vi kan äta lunch ute. Om kvällarna är det antingen myggigt, blåsigt eller kallt. Eller allt på samma gång.

Redan i vårt första hus hade vi ett ganska stort uterum. Det var inte vackert. Det var ett fuskbygge med fuktskador och dessutom saknades bygglov, upptäckte vi i efterhand. Kanske vad man skulle kallat en klassisk pensionärskuvös med mycket furuvägg och lite glas. Men vi gjorde om och det blev ett härligt extra rum med vid utsikt över Göteborgsområdets böljande landskap. Tyvärr hann vi inte njuta av det särskilt länge, eftersom det blev ändrade planer och vi sålde huset. I vårt förra hus, nybygget, valde vi att bygga ett uterum redan under det första året. Det nyttjades flitigt under de sex åren vi bodde där. Enda nackdelen var väl att man nästan glömde bort att faktiskt sitta utomhuseftersom det var så enkelt att bara skjuta upp glasdörrarna. Inne, men nästan som ute. Fördelen med ett uterum i anslutning till huset är annars att det blir så enkelt att nyttja. Man passerar liksom igenom på vägen mellan kök och grill.

I vårt nuvarande hus, som är en skånegård, finns inget tillbyggt uterum. Det hade nog inte riktigt passat in heller. Däremot fanns ett ganska skruttigt orangeri, som mäklaren kallade det. Så det får det kallas. Själv funderade jag häromdagen mest på vad det kan kallas på engelska? Skulle göra ett instagraminlägg och min engelska är väl inte vad den en gång var för 25 år sedan. Green house eller conservatory? Det är ju inget växthus…? Strunt samma. Nu har vi äntligen inrett det. Vi har tidigare varken haft tid eller ork att fokusera på annat än det nödvändigaste. Förra året var det i första hand att göra om taket, som bokstavligen höll på att rasa in. Vi slipade också golvet och laserade det. Putsen målades invändigt och utvändigt. Kvar att måla är allt trä, vilket är en aning mer pilligt. Men det får bli nästa år.

Så till själva inredningen. Har tvekat om vi ska behålla det ganska kalt och minimalistiskt eller skapa en mer ombonad känsla. Växter är tyvärr helt lönlöst att ta in, det blir vansinnigt varmt när solen skiner. En nergrävd vinranka är det enda som överlever. Landade till sist i ett mellanting. En del detaljer fick flytta in och väggarna pryddes delvis med ett par hyllor och annat smått och gott. Medveten om att fårskinnen i stolarna ser lite malplacerade ut nu under sommartid. Men har inte hittat några bra dynor och eftersom vi enbart sitter här på kvällarna är de faktiskt sköna…

Till sist chansade vi och satte in en tavla som en god vän i Spanien målade åt mig. Den har inte riktigt haft någon plats här hemma, men här gjorde den sig fint.

Som grädde på moset investerade vi i förra veckan i ytterligare två Breeze-stolar. Ja, investering är väl det rätta ordet. De är inte billiga, men skönare stol får man leta efter. Vi hade sex stycken sedan tidigare, men nu när vi har ett större bord sakandes två. Nu hade Sommarboden i Höllviken en väldigt bra rea, så tillfället kunde inte bli bättre. Här kan man verkligen sitta en hel kväll och bara umgås!

Så funderar ni på om det är värt att kosta på sig något slags uterum så skulle jag svara JA! Det är underbart att (nästan) sitta ute när det är sommar. De enklare varianterna som inte är så isolerade kostar inte heller så mycket, i varje fall inte i förhållande till hur väl de kan nyttjas. Självklart springer kostnaden iväg om ni planerar en riktig tillbyggnad som kan nyttjas 365 dagar om året. Men å andra sidan så får ni då också en större boarea. Vill man istället göra det lite enklare för sig bygger man en pergola med tak och tunna gardiner som väggar. Mysigt, men se upp för myggen!

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar