Vykort från Mallorca

Snigelpost, kan man väl kalla det. Som förr i tiden när man under en veckas semester hann komma hem, innan vykortet från en liten grekisk ö damp ned i brevlådan hemma hos släktingar och vänner. Fast idag hamnar vykorten i allas digitala brevlådor sekunden efter man knäppt bilden, eller upplevt händelsen. Så inte i det här fallet. Att blogga från min iPad fungerar tyvärr sådär, men bestämde mig ändå för att lämna datorn hemma. Så det blev helt enkelt en bloggpaus under hela semestern. Därav snigelposten. Har gjort några inlägg på instagram och facebook, men vill ändå dela med mig av några ögonblick från vår härliga vecka på Mallorca.

Denna pärla till ö, som jag insåg att det var över tjugo år sedan jag besökte. Då på några av de mindre charmiga platserna, exploaterade av decennier av turistande. Självklart är Mallorca fortfarande en minst lika exploaterad ö, men kan verkligen rekommendera att undvika de största turistorterna. Vädret var mestadels fantastiskt, men då och då dök molen upp, det regnade och luften lämnades klarare efteråt. Kuperat, frodigt och vackert, till skillnad från det torra Andalusien, som jag är van vid.

Blev verkligen positivt överraskad över hur fin ön är. Stränderna är vita och rena, vattnet fantastiskt turkost och inbjudande och maten håller förvånansvärt hög klass. Visst finns turistfällor. Vi råkade ut för en inne i Palma, när orken och tiden tog slut och vi inte orkade reka efter en pärla på nätet. Hamnade på ett torg på en restaurang som till svenska priser serverade det absolut sämsta vi åt på hel veckan. Vi visste det redan när vi satte oss ner, men vad ska man göra när alla behövde mat nu, och vi befann oss alldeles invid den stora mäktiga katedralen. En av stans största sevärdheter. En klassiker för att inte behöva servera något bra, det kommer alltid nya turister, även om ingen villa komma tillbaka. Men katedralen var iallafall imponerande…

I övrigt verkar Palma vara precis så charmigt som en spansk stad ska vara. Stora gator och vindlande gränder, småruffiga gamla hus med fantastiska fönster och balkonger. Det blev inte mycket inredning under den här veckan, förutom ett besök på Zara Home, men byggnader och arkitektur kan man alltid beundra.

Älskade känslan i Palma, som påminner mig om den tiden jag pluggade spanska i Malaga. I det stora hela var resan till Mallorca en enda stor nostalgitripp. Språket, radiorösterna, ljuden, dofterna och smakerna. Alla påminde de mig om alla härliga upplevelser jag haft, och senare framförallt vi tillsammans hade, under de perioder vi bott och levt i Spanien. Känner mig hemma i klimatet och atmosfären, så det blev lite som att komma hem tillbaka i tiden, trots att Mallorca var en relativt ny bekantskap.  Var kul också att min spanska kom igång efter en trevande första dag. Tjuvlyssnade på så många samtal jag kunde, och blev glad när jag förstod allt de söta gamla damerna på Mercadona diskuterade sinsemellan. Jag kommer ihåg så pass mycket att jag kan konversera utan problem, vilket känns härligt.

 

Vi bodde på ett ganska litet ställe, Cala Ratjada,  på nordöstra Mallorca. Här var alldeles lagom stort. Hotellet var inget spektakulärt, men rummen var helt nyrenoverade och fräscha. Poolen hade en jättefin utsikt mot bukten och läget var i utkanten av byn på en liten tvärgata, så det var lugnt och tyst. Längs huvudgatan fanns ett enormt utbud av restauranger och butiker och nere i marinan var pulsen hög. Här fanns också spår av det ”riktiga” Spanien, med bygator, kyrka och vanliga butiker. Även om det vimlar av turister, framförallt tyskar, är här också många spanska turister, vilket känns som ett gott betyg.

Under två dagar hyrde vi en bil och körde runt för att se mer av ön. På grund av barnens pokemonjagande tog ibland batterierna till mobilen slut, så jag fick istället sitta med den hederliga gamla papperskartan eller så förlitade vi oss till vägskyltarna. Det var oftast i de lägena vi istället hamnade i virvlande gränder i de riktiga byarna, och bland fåren på landsvägarna, dit turisterna knappt når. Ganska kul tyckte vi vuxna, däremot inte lika uppskattat av barnen.

En riktig pärla som vi hade väldigt nära oss var Cala Mesquida. Hit skulle jag gärna återvända. Precis i det nordöstra hörnet fanns en liten by med en alldeles fantastisk och inte överbelamrad strand. Här badade vi länge, båda dagarna. Gillar när stränderna inte är omringade av hotell och restauranger, utan av klippor och tät skog.

Nu är vi hemma igen. Lite trötta och frusna och med en tvättmaskin som går varm.  Förhoppningsvis får vi snart känna av den svenska sommarvärmen igen. Annars skulle jag gärna åka tillbaka till Mallorca!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar