Tema stämningsbelysning

Det finns inget som kan sätta stämningen  i ett rum så mycket som rätt belysning. Och jag vet att jag skrivit det förut, men en vacker armatur är verkligen som ett smycke i hemmet. Pricken över i:et, grädden på moset… Ja, ni fattar att jag verkligen är en riktig lampjunkie. Just belysning är också det som jag nästan helst är beredd att lägga mer pengar på. Ser det nästan som en investering och har ännu inte tröttnat på någon av de dyrare lamporna jag köpt. Tror heller aldrig jag kommer göra det, men de kommer ha ett bra andrahandsvärde ifall de någon gång skulle säljas. Så värt att spara till och drömma om, tycker jag. Sist skrev jag om takarmaturer, så den här gången handlar det mest om mindre fönster-, vägg- och bordslampor.

Några av mina favoriter till köket har länge varit Lightyears ”Caravaggio”, formgivna av danska Cecilie Manz. De finns i flera olika storlekar, modeller och nyanser. I vårt nuvarande hem fick de två vita mindre varianterna flytta till två av fönstren och så kompletterade vi med två stora, matt ljusgrå, över vårt långa matbord.

Finska Secto Design gör också otroligt fina lampor i trä. Ett riktigt hantverk i björk, målade eller bara lackade. De olika modellerna passar fint över både soffgrupp och matbord. Den variant vi har är en vägglampa som fint lyser upp trapphuset till övervåningen.

En riktig läckerbit är också italienska Gatto av Achillo Castiglioni för Flos. För ett par jular sedan hade Illums Bolighus den lilla, Gatto piccolo, i sin adventskalender. Ett jättebra pris under bara en dag, så jag hade bestämt mig för att slå till. Hade till och med lagt in en påminnelse i kalendern så att jag inte skulle missa tillfället, men så vaknade jag den dagen med magsjuka… Då fick min make bevisa sin kärlek och bege sig till butiken för att roffa åt sig ett exemplar. Inte direkt hans favoritsyssla, men han gjorde det för min skull. Skulle väldigt gärna också vilja ha den större modellen, men det får stå kvar på önskelistan tills vidare.

En annan modell som länge varit på min önskelista är AJ lampan formgiven av Arne Jacobsen 1952 och i produktion av Louis Poulsen. En riktig klassiker som gärna skulle få pryda vårt sovrum.

Foto ovan lånat från Svenssons.

Fin belysning behöver å andra sidan nödvändigtvis inte vara dyr. Jag har till exempel handlat lampfötter på IKEA och kompletterat med skärmar från Mio eller Ilva. Enkla fönsterlampor på fot, men som absolut fyller sitt syfte och ger en ombonad känsla under mörka kvällar.

Skulle gärna vilja byta ut våra lampor på fot i vardagsrummet. När vi var på minisemester i Göteborg häromveckan spanade jag in de här fina fönsterlamporna i skomakarmodell på Balders Hage. Både fina och prisvärda, vilket är bra när man som jag behöver fem…

Foto ”Oscar” lampa från Balders Hage, se länk ovan.

På IKEA har jag dessutom köpt en av de finaste smålamporna vi har. En enkel, jättebillig liten modell i rispapper, som tyvärr verkar ha utgått.

 

Just små lampor gör verkligen stor skillnad i ett hörn, på en byrå eller en liten hylla. Prova flytta runt så får ni se. Mörka, bortglömda ytor är perfekta för lite stämningsbelysning.

Däremot hittade jag en ny variant på IKEAs hemsida häromdagen. Ser jättefin ut och kostar ynka 19 kronor. Vilket kap! Blir till att kolla in den nästa gång jag besöker varuhuset.

Foto ovan lånat från IKEA.

Just nu kan vi njuta av det härliga sommarljuset, men till hösten blir det definitivt att se över belysningen här hemma.

Ha en fortsatt härlig helg!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar