Utemiljö till moderna hus i två olika stilar

Jag har nyligen arbetat med utemiljön hemma hos två kunder. Båda uppdragen var kortare konsultationer, där syftet var att ge tips och inspiration hur de ska gå vidare. Har därför inga efterbilder, men kanske kan några av tipsen ge inspiration även till fler.

Den ena kunden, som bor med sin familj i Höllviken, ville ha tips till sin gigantiska terass. De har ett stort trädäck som löper längs hela baksidan av det stora huset i vinkel. Ytan är enorm och de ville få den att kännas mysigare och få mer rumskänsla. Eftersom de redan hade köpt olika möbelgrupper, var uppdraget mer att fokusera på möblering och att addera detaljer för att nå det resultat de önskade. En kall aprildag gjorde jag mitt första besök.

Till mitt förslag satte jag ihop några inspirationsbilder för att förmedla den känsla jag vill föreslå. Temat jag valde var ”bohemiskt elegant”. Ett tema som ska inge en avslappnad och strandnära känsla som ändå är exklusiv, utan att det varken blir för brokigt eller för högtravande. Milda färger och mönster, naturmaterial och gröna växter blandas med hårda material som matchar fint mot både den putsade fasaden och de möbler i jordfärger som de valt.

Gröna växter, textilier och ljus blev de viktigaste ingredienserna. Grupperingar av stora krukor med gräs och andra perenner skapar avdelare mellan loungedel och matplatser. Alla möbelgrupper placeras en bit från väggar för att skapa en luftig känsla och rent praktiskt möjliggör det ett fint flöde runt dem. Här fanns hela tre matgrupper och jag föreslog att ta bort en, förutom till särskilda tillfällen då den kan tas fram och användas när många sittplatser behövs. En grupp kommer stå under ett segel som utgör ”tak” och härigenom rumskänsla. Dessutom ger det skugga soliga dagar och droppar lite sommarregn kan man ändå sitta ute. En annan grupp kommer stå i morgonsolen för härliga frukostar för hela den stora familjen. Loungedelen stod redan i ena änden av terassen med kvällsol. Här drog vi fram den lite och vinklade om den något. Ibland räcker det med små förändringar! Jag föreslog en grupp med krukor för att skärma av lite mot resten av terassen och en stor matta under soffgruppen för att få en mer ombonad känsla. Ett tips på matta utomhus är IKEA:s ”Morum” (se bild ovan). En jättefin matta som känns mer exklusiv än de flesta andra utemattor och dessutom till ett fantastiskt bra pris.

När man tänker möblering på uteplatser är det bra att prova sig fram. Finns utrymmet är det trevligt med lite luft runtom. Sittgrupper ska ha ordentligt med utrymme, så att man enkelt kan dra ut stolar eller gå runt och servera mat och dryck. Även om man inte har stolar på gavlarna gör det stor skillnad att bara dra ut bordet ett par decimeter, så att det inte känns ”tryckt” mot husväggen. Det är också viktigt med flödena. Här menar jag att det ska vara enkelt att ta sig fram i de naturliga passagerna. Flödet är viktigt inom Feng Shui, där man talar om att energier måste kunna passera fritt. I praktiken kan man översätta det till att det ska vara enkelt och smidigt att ta sig fram utan att något blockerar. De naturliga flödena hittar man ganska snabbt när man går omkring på sin uteplats. En självklar är exempelvis den mellan utgången från huset till matgruppen. Här går man ofta och bär in och ut mat och porslin och därför vill man inte behöva ta omvägar förbi krukor eller möbler. Ställer man en grupp krukor på sidan om istället, får man ett bra flöde och samtidigt en avdelare som ramar in och ger en mysig känsla.

 

Det andra uppdraget var lite av en utmaning. Det handlade om att göra om en del av trädgården. Jag är inte utbildad inom trädgård och har ingen erfarenhet av att rita upp trädgårdar. Växtval kan jag ge förslag på, men jag rekommenderar hellre att de frågar i handelsträdgården vad som passar just i det läget och hur mycket som behövs för ytan. Även om jag har ett personligt intresse av trädgård och har en del erfarenhet efter att vi själva anlagt trädgård, har jag förstås inte den kompetens som en trädgårdsarkitekt har.

Många principer för ”rum ute” är ändå detsamma. Det skulle bli en mysig plats att sitta på och vistas i med en matgrupp som rymmer åtminstone fyra personer. På baksidan av huset finns redan en större matgrupp och en liten loungedel med soffor och fåtöljer. Vi pratade lite om den också, då vi här hade ett typiskt exempel på ett flöde som inte riktigt fungerade. Jag hade ett par idéer till förändring, men när jag kom tillbaka för presentationen hade familjen redan möblerat om. De hade bara bytt plats på grupperna och nu var intrycket ett helt annat. De hade verkligen hittat rätt och allt kändes så mycket mer harmoniskt, jättekul!

Familjen bor i ett modernt nytt hus och hade redan anlagt många fina detaljer i trädgården. Däremot fanns en del vid ena gaveln som man inte riktigt fått till och den nyttjas därför sällan.

Här valde jag temat ”modernt stilrent”, då de har ett modernt hus i puts och många stensatta ytor. Färgerna går från husets vita fasad, via olika gråskalor, till möbler i svart. Materialen är klassiska, men ganska hårda. Jag vill gärna fortsätta på det temat, men mjuka upp med lite färg och ett par textilier. Och förstås även här addera mer grönska och ljussättning.

Eftersom det redan fanns en spalje med en stenlagd markyta var mitt förslag enbart att göra den lite större. Det kan relativt enkelt göras genom att bygga på cirkeln ett par varv till. Då får de plats för möbler och kan smidigt röra sig i och runt dem. Grönskande klätterväxter fanns också redan på spaljen, så här var tipset att tillsätta någon form av belysning, exempelvis spotar som lyser på väggarna. Jag föreslog också ett parasoll som ger ”tak” till rummet, men också har flexibiliteten att fällas ihop om man vill ha full sol. På ytan bredvid mot själva husväggen fanns dessutom redan dragen el med spotar och förberedda planteringsytor. Genom att plantera gärna växter här får man både en inramning och ett mjukare intryck. Man får även en fin vy inifrån vardagsrummet som har stora fönster mot uteplatsen.

Jag föreslog även två runda planteringar i hörnorna. Även om familjen inte har så mycket insyn, skärmar de av lite mot gatan. Den lilla gräsytan som finns i den här delen av trädgården är inte sammanbunden med resten av trädgården, så här kan man istället tänka tvärtom. Marken täcks av fint grus, gången stensätts och planteringsytor i uppbyggda cirklar av sten, får stå för grönskan. På så vis slipps man också lyfta gräsklipparen och klippa runt oregelbundna former på en begränsad yta. På den grusade marken kan dekorationer placeras, exempelvis stora stenar eller klot som blir som skulpturer. Eller varför inte ett par snygga loungefåtöljer i någon härlig färg?

Tillsammans med ljuslyktor och några textilier i from av kuddar och plädar, tror jag familjen får en uteplats de verkligen kommer att nyttja och trivas i många somrar framöver.

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar