Tema renovering: hur man kan inreda i naturliga toner och skapa en känsla av rymd

Nyligen avslutade jag en konsultation hos Linda som tillsammans med sin familj står inför stora förändringar. Både kök och vardagsrum ska renoveras och jag fick äran att komma med tips och inspiration. De har idag ett ljust hem, men ville komma ifrån det lite kalla svartvita och addera mer naturkänsla och värme. Familjen har valt att lägga ett nytt golv i gråbrunt. De tänker också byta ut den befintliga svarta skinnsoffan till ljusa tygsoffor.

Den här konsultationen var en av de gratiserbjudandena jag annonserade om på sociala medier i början av april. De har gått till så att vi först ses i hemmet och diskuterar igenom nuläget. Jag ställer frågor för att få reda på mer om vad de gillar, vilka praktiska behov som behöver uppfyllas och vilken känsla de vill uppnå. Sedan sätter jag ihop en enkel presentation som sedan presenteras på plats och förklaras. Då tiden egentligen är begränsad till två timmar, blir den snarare än en inspiration än en konkret skiss med produktlistor. Vill man så kan man givetvis sätta en fast budget, få planritningar, en komplett inköpslista samt få praktisk hjälp att möblera och arrangera tavlor etc. Men då tar det förstås mer än de här 2-3 timmarna. Det här ska mer som fungera som en ”komma igång-inspiration” och förhoppningsvis reda ut vissa konkreta problem och frågeställningar.

Som inspiration till färgsättning använde jag mig av en färgpalett, ”tea tones” från design-seeds.com. Den dominanta färgen blir vitt (väggar och tak) och brunt (golv). Olika toner i brunt, rosarött och blågrått utgörs av accenter på textilier, korgar och övriga inredningsdetaljer.

Vardagsrum sammanfattning – några tips som jag presenterade

 • Låt väggar vara ljusa för att förstora rummet (vit NCS-0500-N alternativt bruten vit för mer värme)
 • Textilier skapar en ombonad känsla. Låt tunna, ljusa gardiner gå från skenor i tak ändå ned till golv för att höja taket. Häng dem lite ”på sidan om” fönstren för att inte skymma ljuset och förminska rummet. (Se t ex IKEA för takskenor och prisvärda färdigsydda längder.)
 • Häng en tygvåd eller tapetsera en stor skiva från bygghandeln med en mönstrad tapet i härliga varma färger som ni gillar. Låt den hänga strax under taket och ned bakom soffan centrerat som en stor tavla. Ger karaktär åt rummet utan att ta över, men kan enkelt bytas ut efter en tid. Tapetorama har ett enormt sortiment, där flera tapeter även finns som tyger.
 • Plocka upp ett par färger från tyget/tapeten i kuddar och/eller matta. I övrigt naturfärg (beige, linne, grå).
  Se t ex IKEA, Granit, Åhléns eller postorder Ellos/Jotex för inspiration.
 • Jobba med luft och runda organiska former för att rummet ska upplevas större och välkomnande. Gäller framförallt soffbord. Behöver inte vara så stort eller så kan ni ha två runda i olika höjder/storlekar. Se t ex Ellos, Jotex. Kanske räcker det med en mindre TV-bänk eller vägghyllor under TV:n så ni får luft runtom? Breddar även ingången till vardagsrummet. Filmer etc kan förvaras i korgar eller papplådor.
 • Använd stora gröna växter för att få en ombonad och varm känsla, t ex i korg utanpå innerkrukan. Ställ gärna även en korg på golvet med plats för kudde och pläd eller tidningar.
 • Komplettera det naturliga temat med varma mässingsdetaljer. Exempelvis bricka på bordet, ljuslyktor och lampfötter. Undvik att blanda metaller (mässing med t ex stål och aluminium).
 • Samla prydnadssaker, våga lämna tomma ytor. Hellre 3 eller 5 saker ihop i ett stilleben. (Bredvid TV:n, på soffbordet eller i fönstret.) Ger en luftig och ”städad” känsla.
 • Välj en stor matta som håller ihop soffgruppen. Den ena soffan som står fritt i rummet ska helst helt rymmas under mattan.

Och här är bilder som visualiserade de färger, material och några av de produkter jag föreslog.

Förhoppningsvis har det gett Linda och hennes familj inspiration när de nu ska sätta igång med renoveringen. Jag är så nyfiken på resultatet!

Eftersom de även gör ett nytt kök, gjorde jag en liknande presentation på det.

Kök – sammanfattande tips

 • Vitt kök och rostfria detaljer ger ett fräscht, rent intryck och tillsammans med det vita kaklet lite ”bistrokänsla”. Prova kakla hela sidoväggen.
 • Mjuka upp det vita, lite hårda intrycket med detaljer i trä och keramik och med grönska. T ex hylla i trä, trälåda eller bricka för oljor etc, grön växt eller krydda på köksbänken, liten rustik keramikkruka med växt på bordet. Fruktfat i keramik eller korg i ”rotting”. Låt träredskap eller snygga skärbrädor i trä stå framme som dekoration. Glöm inte små ljuslyktor även i köket. Även här gäller att samla sakerna, inte sprida ut dem överallt. Ger ett prydligt, men ombonat intryck.
 • Om antingen köksbord eller köksstolar är i trä (brunt) skapas mer värme i köket.
 • Stor matta under bordet håller ihop matdelen och binder samman de naturliga detaljerna. Se t ex Ellos, Jotex, IKEA.
 • Gör tvärtom mot vardagsrummet, undvik mässing. Följ hellre kökets material och låt rostfria redskap eller detaljer synas, liksom betong eller marmor, som harmoniserar med kökets design. Blir inte hårt eller kallt om det mixas med det naturliga.
 • Vill ni få in färg, välj det på tavlor, duk eller andra textilier såsom snygga diskhanddukar. Välj ramar i silver eller trä beroende på känslan. (Lättast att addera sist då ni bättre känner balansen i övrig inredning.) På nätet finns prisvärda posters som kan sättas i ramar från IKEA. (Se t ex nordicdesigncollective.se, ellos eller desenio.se)

Är du intresserad av inspiration till en förändring hemma? Kontakta mig så hjälper jag gärna till.

Ha en riktigt fin fredag!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar