Livet ute – tips för trädäck och terasser

Så här års längtar vi nog alla efter att tillbringa mer tid ute. Nära solen och grönskan så att vi kan njuta av våren och sommaren med alla sinnen. Just nu regnar det ute och iskalla vindar viner i fönstret. Men varför inte då sitta inne och planera inför bättre väder? Det är flera som frågat hur man kan skapa olika platser för olika behov på stora ytor. Många har villor med ett stort rektangulärt trädäck eller en upphöjd veranda och får inte riktigt till den där myskänslan. Här kommer därför några tips på hur man kan få en praktisk och samtidigt ombonad rumskänsla även utomhus. Flera av tipsen fungerar förstås också för den lilla uteplatsen eller balkongen.

OM MAN BYGGER NYTT/BYGGER TILL

 • Först och viktigast av allt. Utgå från tomtens läge och husets form. Var är solen under dagens olika timmar? Vilken del är blåsigast och var finns det lä? Hur är det med insyn? Genom att bygga insynsskydd eller plantera träd och buskar på rätt plats får man både en mer privat och och en mer skyddad känsla.
 • Går det att bygga i vinkel? Ibland räcker det med ett par meter som smyger runt hörnet för att skapa en mysig avskild sittplats eller solhörna.

 • Går det att bygga i etage? Genom att låta en del av terassen vara lite nedsänkt skapas känslan av ännu ett rum. Trappstegen kan också användas som sittplatser att lägga ut fina kuddar eller dynor på.

 • Till ett rektangulärt trädäck är det fint att skapa organiska kontraster för att mjuka upp. Gör böljande/runda rabatter i hörnen. Fråga i handelsträdgården vilka perenner som passar bäst för ert läge. Och kom ihåg tumregeln att välja några få sorter som får komma igen i stort antal, hellre än ett par av varje. Det blir bara plottrigt annars. Låt en grusad eller stensatt gång slingra sig från däcket till andra ”rum” i trädgården.

 • Finns befintliga träd att ta hänsyn till? Det kan vara snyggt att ”bygga in” ett befintligt träd, eller plantera nya, så att de blir en del av terassen. Samtidigt fungerar det också som avdelare och ger rumskänsla.

 • Är en del av uteplatsen under tak? Om man vill kunna sitta ute även när det regnar, eller för att få skugga under soliga timmar, är det bra om en del av ytan är under tak. Taket kan förstås vara alltifrån en förlängning av husets riktiga tak, till pergolas med vasstak eller tak av klätterväxter. En markis är också praktiskt eftersom man får flexibiliteten av att kunna välja. Det enklaste sättet är förstås att använda sig av ett parasoll som kan flyttas. Parasoll finns i många olika modeller, storlekar, färger och priser. De stora som går ut i vinkel och verkligen skapar takkänsla behöver en bra förankring. De är lite dyrare, men är en bra investering. Istället för att köpa dyra specialfötter (tyngder) passar det oftast lika bra med fyra rejäla markstenar som man hittar i byggvaruhandeln. Det viktiga är att det får en stabil tyngd och står stadigt.

 • Utemöbler är ganska dyra, så tänk igenom era behov istället för att spontanhandla det som är trendigt just nu. Kanske kan ni platsbygga en del för middagar eller för härligt soffhäng?

 

FÖRÄNDRA MED ENKLA MEDEL

 • Insynsskydd. Återigen, skapar en privat zon även om du har grannar nära inpå, eller en väg nära tomten. Finns färdiga partier eller så bygger du själv. En variant kan också vara att bygga en träram och fästa armeringsnät och plantera klätterväxter. Tänk bara på att effekten uteblir delar av året om du inte valt vintergröna växter. Kolla med handelsträdgården vilka växter som passar bäst i det läge du valt.

 • Växter. Kan nästan inte bli för mycket i ett trädgårdsrum. Men för att det ska upplevas harmoniskt och inte plottrigt, gruppera växterna istället för att placera ut en och en lite överallt. Då får du också naturliga rumsavdelare. Antingen får de komma ”upp ur” trädäcket planterade i marken. Eller så kan man platsbygga lådor i samma material som trallen. Krukor finns i alla möjliga material och storlekar, såväl på plantskolan som i byggvaruhus och dagligvaruhandeln. Jobba gärna med udda antal och olika höjder för att skapa effekt och få mjuka avdelare. Blanda gärna stora krukor med höga gräs och bambu med gröna och blommande lägre perenner. Kanske finns det plats i trädgården att gräva ned dem när hösten kommer? De flesta gräs och perenner kan annars övervintra i krukor om man förvarar dem skyddat och inte i minusgrader. Ge dem extra gödsel till våren eller plantera om ifall de vuxit ur sina kärl.

 • Ljuslyktor/eldstäder. På sommarkvällarna är det härligt att tända upp lyktor när mörkret faller. En eldkorg eller marschallhållare ger också stor effekt. Var bara noga med var du placerar eldkorgar och att de inte släpper igenom gnistor eller rester av glödande ved. Tänk på brandrisken.

 • Belysning. En upplyst trädgård skapar en fantastisk miljö under hela året. Det kan vara värt kostnaden att låta en behörig fackman installera belysning på fasader, i marken under träd eller direkt i golvtrallen. Ett enklare alternativ är lågenergilampor som man själv kan installera, de ger däremot inte samma ljusstyrka. Solcellslampor har utvecklats mycket på senare år och ger numera ganska bra och flexibel mysbelysning. Här finns alltifrån bordslampor till slingor att fästa i tak eller träd.

 • Kuddar och plädar. Kuddar är härliga oavsett tid på dygnet. Plädar inbjuder till sena sommarkvällar utomhus eller möjligheten att ligga ute och läsa en bok även när solen lyser med sin frånvaro. Skaffa en stor korg att samla dem i som enkelt kan tas in och ut, så kan vanliga inomhustextilier användas. De stora kedjorna har många prisvärda alternativ på kuddar i alla färger och mönster.

 • Välj en stil och håll dig till den. Oavsett om du gillar romantiskt, asiatiskt, marint eller minimalistiskt så hålls miljön ihop av att vara konsekvent. Det betyder inte att du inte kan blanda färger eller mönster om du vill det. Låt dem bara gå i samma tema.
 • Prova er fram! Utemöbler är oftast ganska lätta och kan flyttas runt. Hitta de bästa lägena. Något som kan vara bra att tänka på är att ha matplatsen i nära anslutning till dörren in i huset. Det underlättar när man ska hämta mat, duka och plocka in.

 • Och sist men inte minst. Låt just dina/era behov styra hur utemiljön ska se ut. Titta inte för mycket på trender. Vill ni äta i sol eller skugga? Vill ni ha en mindre uteplats för frukosten i morgonsolsläge och en större i västerläge för middagar med många? Grillar ni mycket och vill ha en bra plats för grillen med mycket avställningsyta och möjlighet att umgås kring den? Vill ni ha möbler att sola i eller en hängmatta att slappa i? Eller gillar ni loungehäng i soffor?

     

  Låt ditt trädgårdsrum få växa fram. Ska man bygga nytt behöver man förstås sätta vissa grunder. Men ta sedan tid på er att prova er fram. I sinom tid kommer ni hitta rätt. Lycka till!

 

Foton: Bild kuddar (ellos), övriga foton lånade från Pinterest

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar