Smultronställen och semesterdrömmar

Vi har bestämt oss för att unna oss en veckas utlandssemester i juni. De senaste dagarna har jag därför ägnat många timmar under sena kvällar åt att dammsuga nätet på resor till värmen. Vi hade egentligen velat bila ned till Italien, men eftersom Enzo fortfarande är ganska liten (hunden alltså) vill vi inte lämna bort honom mer än en vecka, så det får bli flyg. Vart spelar inte så stor roll egentligen. Kravet från T är att det ska vara en bekväm och lugn vecka. Våra somrar hemma har de senaste två åren präglats av ganska mycket arbete. Ett stort hus med stor tomt kräver en del. Vi har iallafall bestämt oss för att dra ned på tempot lite i år och ”bara” göra några projekt den här sommaren. Förra året hade vi dessutom hantverkare här från april till augusti, så det blev inte så mycket lugn och ro dagtid. Nu ska vi ta oss tid att njuta lite mer.

Så en vecka iväg får det bli, om vi nu kan hitta någon bra resa. Jag har ganska högra krav på boendet, på stranden, på att det ska vara ganska lugnt, inte alltför dyrt… Ja, ni förstår att det inte är helt enkelt att hitta något. Dessutom börjar det vara ganska uppbokat redan. Såg en Ving-nyhet som såg helt fantastisk ut. Priset lär vara där efter, men eftersom det här boendet inte öppnar förrän i augusti har jag inte ens kollat vad det kostar. Men inspireras av miljön kan man ju alltid. Skulle om inte annat gärna vilja låna detaljer härifrån till vårt poolområde. Bilderna är lånade från Ving.

Vanligtvis brukar vi alltid hålla oss i Sverige hela sommaren. Dels för att vi har släkt att besöka, men framförallt eftersom vi älskar den svenska sommaren. Vi är riktiga hemmamänniskor som gillar att vara hemma och njuta i trädgården och poolen, bjuda hem vänner på grillkvällar eller långväga gäster för övernattning. Dessutom har vi ju förmånen att ha några av Sveriges finaste stränder en liten stunds biltur bort, så vi åker ofta till Skanör eller Kämpinge. Vi har varje sommar också haft som vana att ta en tur med bilen längs Österlen och ned till havet vid Rörums strand. Den är inte helt lätt att hitta, men efter parkeringen går man en slingrande stig. Plötsligt öppnar havet upp sig och massor av trappsteg tar dig ned till en superfin badvik helt omgiven av skog.

Men tillbaka till resor. Hur mycket vi än älskar att vara hemma, så njuter vi lika mycket av att resa. Vi har under fyra år, när barnen var lite mindre, åkt iväg till Asien när det är som kallast och tråkigast här hemma. Det var under perioder när vi båda jobbade mycket och då var de här veckorna en lyx vi kunde drömma om och se fram emot under hela hösten och vintern. Och när vi väl åkte handlade allt om att vila, njuta och bara umgås alla fyra. Underbart!

Vi har varvat Thailand med Malaysia och storstäder som Singapore och Bangkok med stilla öliv på härliga stränder. Många tycker Thailand blivit för exploaterat och visst kan det vara så. Jag har inte haft förmånen att vara där innan det blev så populärt. Men vi har medvetet valt platser och hotell långt ifrån den värsta ”kommersen”, även om det inneburit långa transporter. Ofta har kvällarna bestått av barfotamiddagar i solnedgången på stranden på en av de tre restaurangerna som finns att välja på. Och det är ofta på de enklaste ställen vi fått de fräschaste råvarorna och den godaste maten. Sedan har vi lagt pengarna på att bo bra, eftersom vi även tillbringat en del tid med barnen vid poolen och gått hem relativt tidigt och sitter och pratar eller plöjer böcker när barnen somnat. I Thailand får man fortfarande väldigt mycket hotell för pengarna. Älskar den asiatiska eller moriska inredningsstilen de ofta präglas av med vackra detaljer, spakänsla och doften av citrongräs. Thailand är också så enkelt att resa runt i med barn. Så gästvänliga och barnkära och det är aldrig några problem att få hjälp med transporter till olika platser.

Bilden ovan kommer däremot från Malaysia och Four Seasons Resort på Langkawi. Fördelen med Malaysia gentemot Thailand är att de öar vi varit på har korallsand, så man får verkligen den här vita paradiskänslan. (I Thailand har vi inte lyckats hitta hotell på någon sådan.) På Langkawi hade vi den mest fantastiska vistelsen någonsin. Resorten var visserligen riktigt dyr, men vilket boende! Jag fyllde jämt och vi tyckte vi hade kostat på oss ett fantastiskt fint rum med utomhusbad och egen trädgård. Samtliga bilder härifrån är lånade från hotellets webbplats, mina ligger nedpackade på en extern hårddisk någonstans. Men i det här fallet överträffade verkligheten nästan reklamen.

Efter en kackerlacksincident (eller snarare två) på denna lyxresort ville den proffsiga personalen vänligt och bestämt uppgradera oss till en poolvilla. En villa som visade sig vara större än vårt hus där hemma. Pool inne, pool ute, gigantisk takhöjd och en egen varan i trädgården på baksidan! (Det sistnämnda tydligen för att ”hålla andra mindre djur borta”. Kan tillägga att vi inte tillbringade så mycket tid där på baksidan, utan betraktade hellre den stora besten genom fönstren.)

Vi kände oss som kungar under de fem dagar vi fick bo i den här fantastiska miljön och jag kan lova att vi njöt av varje sekund. Vi hade tidigare undrat var alla var, eftersom det var så lite folk på resorten. Men sedan förstod vi. Har man ett sådant här boende på en gigantisk vit korallstrand så lång att den känns som den bars är vår, lämnar man inte så gärna boendet. Vi hade dessutom halvpension, så till middagstid var det bara att välja och vraka ur restaurangernas olika menyer.  Efter en halvtimme dök de upp med golfbilen. De tände ljus och dukade upp maten på verandan. Och när vi var klara lyfte man luren igen, så de kunde komma och hämta maten innan aporna dök upp och festade på eventuella rester. Gissa om det var en stor omställning att komma hem till vardagen igen?

Inser att vi aldrig mer kommer få en sådan upplevelse såvida jag inte vinner hisnande summor på Lotto. Villan kostade sisådär en halv månadslön. Per dag. Men vi kommer alltid minnas det här boendet.

Så nu förstår ni varför jag inte är så sugen på att betala fyrtiotusen för en vecka med familjen på ett grekiskt hotell med furumöbler från 1986 och blommiga gardiner. Och är det inte helt galet att samma resa kostar hälften om man åker två veckor tidigare när skolorna inte slutat? Utbud och efterfrågan kallas det. Just nu vet jag inte alls var vi landar, kanske blir det Skanör ändå? 🙂

 

Foton; Ving, Four Seasons Resort samt egen

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar