Om bloggandet

Ofta ägnar jag en halvtimme varje morgon åt att skumma igenom andra bloggar och mail med branschnyheter. Både av intresse, nyfikenhet och för att få inspiration till mitt eget arbete. Det finns förstås några bloggar man fastnar lite extra för, vilka mina favoriter är kommer jag lista lite längre ned i inlägget. Men först till det som fick mig att nästan välta kaffekoppen.

Gick in på den duktiga inredaren Helena Köhls blogg dromhushelena och hon hade gjort ett inlägg om taklampor i ett hem hon just nu inreder. Då ser jag att hon har använt exakt samma bild på lampan Vertigo som jag valt i mitt lampinlägg från igår. Ojdå. Och hon har skrivit om att lamporna är som handväskorna i modevärlden, precis som jag gjorde igår. Hur är det möjligt? Och när är det här inlägget postat? Den 25 mars… och mitt den 29 mars. Hjälp! Fick lite panik och tänkte att jag genast måste radera mitt inlägg. För är det något jag noterat i det sociala mediebruset så är det att man inte snor av varandra. Man får gärna inspireras, men berättar då var och vem man inspirerats av. En schysst inställning och ett sätt att hjälpa och lyfta fram varandra, tycker jag.

Just inom inredning är det, som tur är, däremot förvånansvärt få elaka kommentarer och trollen lyser oftast med sin frånvaro. Men nu känns min post lite som ett plagiat och det är inte ok. Men jag har nu ändå bestämt mig för att låta den vara kvar. Tycker det är roligt att vi delar samma passion för lampor och lite smålustigt/underligt att vi gjort samma liknelse. Kanske är den vedertagen utan att jag snappat upp det? Tyckte själv det var en bra jämförelse när jag kom på den… Eller så har jag hittat en ”tvillingsjäl”. Med det sagt vill jag poängtera att jag inte försökt kopiera någon. Kanske är vår värld helt enkelt så liten och smaken så lika? Samma bilder snurrar många varv på pinterest, ser ju att de även plötsligt dyker upp i magasinens nätreportage, trots att de är gamla.

När jag ruskat av mig obehaget kom jag till nästa förvåning. Gick in på Jannice Wistrands populära blogg Simplicity. Hon blev ju för övrigt utsedd till årets inredningsbloggare, en fantastisk bedrift. Det första jag ser är ett köksfoto som jag också använde mig av i mitt köksinlägg för några veckor sedan. Jag vet att jag tidigare bara hyllat pinterest, men här ser vi nackdelen av att använda sig av foton som cirkulerar där. Å andra sidan måste det ju finnas miljontals foton där, så lite kul att vi använt oss av exakt samma. Och när jag läser vidare är hon inne på samma resonemang som jag var. Hur mycket värme och balans som trä tillför till ett grått modernt kök. Men eftersom det här inlägget är postat flera veckor efter mitt, andas jag ut lite igen. Ser det mer som en skön bekräftelse på att någon med längre erfarenhet stärker mina egna tankar. Kanske är det till och med så att vi en gång i tiden kan ha gått samma utbildning. En utbildning där Feng Shui haft en ganska stor roll i sättet att se på hur man skapar harmoniska hem. Nåja, vem vet. Låter det kännas lite mer utjämnat efter det i mitt bloggande den här morgonen. Får se till att utveckla något unikt i mitt uttryck framöver, om det nu är möjligt.

Tänker att det ändå är väldigt få människor som läser min nystartade blogg. Trodde först att det bara var min man (för övrigt det enda sociala mediet han är inne på förutom Linkedin). Döm om min förvåning när han kommer hem en dag och med eftertryck, men med glimten i ögat, säger ”Och vi ska INTE flytta några möbler från vardagsrummet till ditt kontor!” Hoppsan, läser du min blogg? Inser då att bloggen även kan vara ett bra ställe för att plantera små frön till nya projekt här hemma. 😉

Har insett att det här med att blogga inte är så enkelt som man (jag) kan tro. Ämnena ska vara intressanta, språket hyfsat ok (tycker jag är viktigt, men det vet jag att jag är petig med) och fotona ska vara snygga och professionella. Just fotona är min största svaghet. Måste lära mig hantera systemkameran och bli en bättre fotograf. Och framförallt komma ihåg att föreviga olika ögonblick och miljöer. Är nybörjare där. Idag har jag bara två bilder i mobilkameran. Under Enzos och min morgonrunda i trädgården. När regnet strilar kallt, finns det ändå tecken på att våren är här bland allt gammalt som fortfarande är kvar. Lite spirande knoppar och hopp om färg i grårusket!

Vilka är mina personliga favoritbloggar då? Jag försöker upptäcka några nya lite då och då. Kollar regelbundet ett tiotal, men om jag ska välja några få så får det bli dessa. En som tar fantastiska foton och dessutom har ett eget magiskt fint hem att visa upp är Daniella Witte. Hennes blogg återkommer jag alltid till. Gillar också Mari Strenghielm, både för hennes superfina bilder, fantastiska hem på Dalarö och hennes ödmjuka ton. Hon verkar kunna allt. Slutligen måste jag förstås nämna Frida Ramstedt och hennes Trendenser. Nordens största inredningsblogg. Hon är verkligen outstanding när det kommer till att ha koll på allt som händer och är så imponerad av hur hon byggt upp en framgångsrik business kring inredning. Ekonom och marknadsförare som hon i grund och botten är, men gissar att det ligger enormt hårt arbete bakom. Hon kommer garanterat att vara den största trendspanaren i framtiden om hon nu inte bestämmer sig för att byta spår. Missa inte hennes veckosummeringar på söndagar! Dessutom är hon ju, liksom jag, från Västerbotten. Bara en sådan sak.

Om någon nu orkat läsa ända ner hit, så utlovas fler foton och mer färg i nästa inlägg. Ha en fin dag!

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar