Belysning och ljussättning

Så var det lill-lördag och jag vet inte riktigt vad som hände med början av den här veckan. Dagarna går verkligen så snabbt nu, trots att de blivit mycket ljusare och längre… Hur går det ihop? Får väl hoppas att tempot lugnar sig lite mot slutet av veckan.

Tänkte skriva lite om belysning eftersom det snurrar i mitt huvud just nu. Eller det gör det väl näsan alltid. Är nämligen barnsligt förtjust i lampor, eller belysningsarmaturer som det lite mer korrekt egentligen heter. Lampa är ju snarare själva ljuskällan som ger ljuset. Skriver ändå lampa eftersom det går snabbare och inte känns så formellt, så vet ni vad jag menar. Tycker att en riktigt snygg lampa verkligen kan lyfta inredningen i ett rum. Den blir liksom ett smycke och med hjälp av ljussättningen väljer man hur mycket plats den får ta. Skulle kunna dra en parallell till det här med handväskor. Finns många som med lätthet kan gå klädd i kläder från H&M, men bära en designerväska värd en månadslön på armen. För det är verkligen en accessoar  som gärna kan ta plats. För egen del är nog vissa designerlampor min ”handväska”, haha. Det finns nog inget jag är beredd att investera pengar i som just lampor, även om plånboken kanske inte alltid skulle hålla med. Vad gäller möbler så kan det bli fantastiskt fint med ett loppisfynd för en hundring eller en ommålad och fixad IKEA-möbel. Självklart behöva inte en lampa vara dyr för att vara fin, det finns många exempel på billiga men fina lampor. Och självklart kan man även fynda fina lampor på loppis eller auktion. Det man får tänka på om man köper äldre lampor är att be någon kunnig kontrollera elen, ibland kan den behöva bytas ut för att vara säker.

Det jag funderar på mest just nu är taklampa till vårt vardagsrum på bilden ovan. Även om jag verkligen gillar och prioriterar lampor så dröjde det fem år innan vi fick upp en i vårt förra vardagsrum. Eller kanske var det just därför. Jag har så svårt att hitta exakt rätt lampa som både passar i stil och ger bra belysning. Eller så är det så att de jag hittar kostar en mindre förmögenhet, så jag tänker att jag avvaktar och kanske hittar någon annan. I vårt nuvarande vardagsrum har jag gett upp drömmen om en Z4 Cotton lampa sedan jag såg den på Artilleriet första gången. Den finns förstås i fler butiker, bland annat på Miloii här i Malmö.  Så enkel och så vacker! Men det krävs en del takhöjd för att den här stora modellen ska komma till sin rätt och det har inte vi. För övrigt tycker T att ”ett gäng bambupinnar och ett tygstycke” varken är snyggt eller värt den prislappen, men det håller jag inte alls med om…

Så nu tvekar jag mellan något som tar lite plats, så jag kan se på TV ända från köket när jag lagar mat, eller något som tar för sig rejält. Tycker att den moderna klassikern ”Kvist” i mässing är en annan enkel, men otroligt snygg lampa (av Jonas Bolin för Örsjö belysning). En helt annan stil än den första och är lite tveksam om den passar in hemma hos oss. Dimmer känns som måste med den i taket. Och ju fler armar, desto dyrare…

En annan favorit har länge varit Vertigo från Petit Friture, den största modellen i svart. Frågan är även om den passar vårt vardagsrum. Men den tar verkligen plats med sina två meter i diameter och eftersom den bara är 17 cm hög känns den ändå luftig. Med sin lätthet rör den sig lite och skapar ett jättefint skuggspel i taket. Här pratar vi centerpiece!

Om jag ska satsa på något som inte tar så mycket plats, funderar jag på att hänga tre lampor i glas på olika höjd. Vi har ett stort vardagsrum så det behövs lite ”mer” för att det inte ska kännas för fjuttigt, tycker jag. Pendeln Hope från Watt &Weke, som bland annat säljs på Norrgavel, är en favorit. Finns i tre färger och alla är vackra. Betydligt lägre prislapp, men så tillkommer det vackra fästet och sedan behövs tre av allt och då… ja, då kommer man upp i pris igen.

    

Men jag tror ändå på att det är en bra ”investering” att lägga en extra slant på just lampor. Antingen på grund av att jag helt enkelt är en sådan där ”väskmänniska”, eller för att jag tror på att man aldrig tröttnar på en riktigt fin lampa och att man alltid komma hitta en plats för den, oavsett hur många gånger man flyttar eller möblerar om. Återkommer när vi landat i valet och lampan hänger där i vardagsrummet. Nu börjar det ju bli mycket ljusare så jag kan dammsuga vardagsrummet efter klockan 15, trots att vi saknar taklampa. Men hoppas ändå verkligen inte det ska dröja ända till hösten innan frågan blir prioriterad igen.

Och lampan vi väl köpte till vårt förra vardagsrum? Jo, den hänger nu i trapphuset till mitt kontor. Perfekt plats!

I nästa inlägg om belysning tänker jag gå lite djupare på belysning i olika slags rum och ge tips på vilka typer av lampor man bör ha i varje rum. Så får vi se hur många vi kommer upp till… Och då kommer några fler tips på snygga lampor, bland annat ett par riktigt prisvärda gamla och nya modeller från IKEA. Håll utkik och ha det fint så länge!

Foton: Pinterest och Norrgavel

 

 

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar