Golvtips

Tittar in ikväll med ett snabbt inlägg. Dagen blev lite mer intensiv än jag planerat. Barnen har varit hemma eftersom det är studiedag på skolan och då blev det en tur till Stadium följt av lunch på IKEA (alla småbarnsföräldrars räddning när fantasi och energi saknas!), lek med kompisar och till sist innebandyträning. Ser nu fram emot en lugn kväll!

Tänkte bara tipsa om en ”nödlösning” som gäller golv. I vårt hus hade man för ungefär 15 år sedan lagt in jättefin enstavsparkett i ask, typ breda plankgolv, i nästan hela huset. Med nästan menas i alla ”allmänna utrymmen”, såsom kök, vardagsrum, hallar och allrum. I alla våra sovrum och i klädkammaren fanns det istället ett gulnat björkgolv, en klassisk trestavsparkett.  Med ”alla” sovrum låter det som om vi bor på Drottningholm minst, men vi har två sovrum nere och fyra sovrum uppe. Så det blir en del yta ändå.

Alla golv hade efter 15 år fått en hel del repor och gulnat av solen där inte mattor legat, så en uppfräschning behövdes. Vi hade bestämt oss för att slipa askgolven och ge dem någon slags ytbehandling. Problemet var de tråkiga sovrumsgolven. Att lägga nya golv kände inte som ett alternativ i vår renoveringsbudget, men vi ville komma ifrån ”lapptäckskänslan” med de olika träslagen. Vi funderade på att måla dem, men då skulle de ändå avvika för mycket mot en oljad ask. Generellt tycker jag att man ska försöka hålla samma träslag genomgående i ett hus eller en lägenhet när man bygger nytt eller renoverar och byter ut. Det blir lätt lite rörigt annars. Andra material, som sten och klinker, kan förstås bryta av i vissa utrymmen.

Bilden är från vårt sovrum där vi har ett björkgolv som nu är vitvaxat. Tapeten är ur Boråstapeters jubileumskollektion och dagbädden är egentligen en utemöbel från Ilva.  Kuddarna är från IKEA och Ilse Crawfords tillfälliga kollektion. Pläden är inköpt på Zara Home för många år sedan.

Vi fick tips om att slipa alla golv och sedan behandla dem med vitpigmenterad hårdvax. Jag var lite skeptisk eftersom det lätt kan se lite aprikosaktigt ut. Men ska man inte lägga nytt golv är det ett bra alternativ och resultatet blev förvånansvärt bra. Alla golv flyter nu plötsligt samman, utan att man tänker på att de egentligen är helt olika. Harmoni!

Här ser man brytningen mellan sovrummet med björkgolv och allrummet där det är ett askgolv. Skillnaden suddas ut när de vitvaxats, trots att de har helt olika stil och bredd på stavarna.Så det får bli dagens tips om man har olika golv. Har inte provat om man kan uppnå samma resultat om man vill ha mörka golv. Med exempelvis mörk bets borde det fungera om färgskillnaden inte är för stor innan. Ha nu en riktigt härlig kväll!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar