Mitt kontor tar form

Eftersom jag bytt bloggplats och mina tidigare inlägg inte finns kvar, kommer här en repris på renoveringen när mitt kontor tog form. Vi bor ju stort, på en gammal skånegård, och i den ena längan finns en del som hittills bara fungerat som gigantiskt förråd. Rummet har dubbeldörrar i båda gavlarna. De första leder in till rummet från en hall med egen ingång. Längst in leder de andra dörrarna till ytterligare ett rum, vårt hemmagym.

Utmaningen med att jobba hemifrån är att fokusera på jobb och inte på att tvätten borde vikas, diskmaskinen piper att den är klar, att jag kanske ska passa på att sortera lite papper. Och kanske borde det dammsugas? I januari, direkt efter storhelgerna, satte vi gång. Nu ska jag flytta!

Visserligen sitter jag nu fortfarande hemma, men avskilt. Här är tyst och lugnt, inga störningsmoment från ”hemmet”. Än så länge saknas en hel del, men jag ska verkligen försöka hålla det lite avskalat här. Känner att jag gillar att det inte finns så många intryck, att det redan ger mig en annan ro. Jag är ingen minimalist, men känner att den här delen ska få gå i en annan stil än resten av huset. Här blir det inte så mycket gammalt eller mönstrade tapeter. Utan en ren, enkel inredning. Men låt oss börja från början.

Rummet, som är ca 40 kvm fast med mycket (sned)tak, hade ett ganska tråkigt furugolv av enkel kvalitet. Tyvärr inte ett gammalt brädgolv, utan snarare ett undergolv med oregelbundna sprickor. Under rummet finns ett stort garage/förråd som tidigare varit stall, tror jag. Eftersom där är lite kallare vintertid är det inte så konstigt att det blir rörelser och sprickbildningar. Men den röda tråden genom renoveringen har varit att hålla nere kostnaderna och göra det bästa av det som finns, istället för att riva och byta ut.

Först slipade vi golvet (eller snarare min man slipade golvet). En slipmaskin kan man hyra på byggvaruhusen för en ganska billig peng. Det var lite trixigt att få det jämnt i kanterna där den stora maskinen inte kom åt. Med handslipmaskin blev det ändå helt ok. Som sagt så var målet inte ett perfekt ”nytt” rum… 🙂

Sedan rengjorde vi tak, väggar och golv. Kan verkligen rekommendera att hyra en industridammsugare för golven. En vanlig dammsugare klarar inte slipdammet och risken är att den helt enkelt lägger av. Spackling av tak och väggar där lister suttit klistrade och sedan målade vi tak och väggar vita. Föredrar alltid den ”rena” vita färgen som heter NCS 0500-Y. En matt takfärg och aningen mer glans på väggarna, även om de också upplevs som matta. Härligt att gå från iskall ljuslila till ”vitt och fräscht”!

För att inte rummet ska upplevas så sterilt (som sagt, jag är ingen minimalist!), så valde jag att måla båda gavlarna i en avvikande färg. För första gången testade jag kalkfärg. Tdigare har jag visserligen målat möbler med kalkfärg, men den här gången valde jag Jotun Lady Minerals väggfärg. Killen i färgaffären var lite avvaktande, uppenbarligen är det många målare som föredrar den traditionella färgen. Men med noga instruktioner om att jobba snabbt och inte pausa förrän det är klart gav jag mig hän. Kulören heter ”Marrakesh” och den såg ut som en spann med smält choklad… Det var inte så svårt, men färgen är lite speciell att jobba med om man är van vid vanlig väggfärg. Kalkfärgen kryssmålas för att få den lite ojämna strukturen och färgskiftningarna som gör väggen levande. Jättefint, vill gärna måla fler rum nu med den här typen av färg. Jag klarade mig också med ett varv, så den är väldigt dryg. När man målar är den jättemörk, men eftersom den torkar otroligt snabbt, på cirka 10 minuter, så blir den direkt väldigt flammig. Fick under arbetets gång lite flashbacks till de svampmålade terrakottaväggarna vi målade i vårt första gemensamma vardagsrum…

Så har den torkat lite till… Nästan som krossad sammet, eller hur? När den torkat klart såg jag att resultatet inte blev helt perfekt. På några ställen har jag varit för långsam och det har blivit dubbelstrykningar som är lite glansiga. Men jag ger mig själv godkänt för att vara första gången!

Sedan var det dags att försöka få till golvet. Har faktiskt inte fotat den processen eftersom det inte var så synligt resultat, men jag valde att först luta av det. Använde lut med vit pigment för att det skulle bli riktigt ljust. Med en cellulosasvamp strök jag flödigt ut luten. Ska man luta golv är det viktigt att använda gummihandskar och vara försiktig så det inte stänker. Lut är frätande! Trots att jag tyckte jag tog i med lut, blev det förmodligen för lite. Golvet blev inte så ljust som jag önskade. Dessutom gick det inte alls så mycket lut som instruktionerna sa. Så använd mycket lut är mitt tips! Har nu såpaskurat golvet i flera omgångar med vitsåpa. Det får absolut duga så här, så får vi se om vi gör något annat längre fram beroende på hur hållbart det blir. Men golvet ska såpaskuras ofta även i fortsättningen för att behålla den skyddande hinnan.

En otroligt skön känsla att till sist börja bära in möbler. Även här försöker vi använda det vi har, även om jag måste komplettera med några saker. Belysning i taket är ett måste förstås. Tanken är också att rummet ska kunna användas som gästrum, då det har lyxen att ha ett eget badrum bredvid. Den inre delen av rummet blir därför lite ”loungehäng” där bäddsoffan Klippan från IKEA får agera extrasäng vid behov. Barnen ville genast göra detta till deras spelrum. Sedan visade det sig att det mobila bredbandet inte fungerade som det borde, så de försvann ganska snabbt igen…

I den andra halvan av rummet har jag än så länge ett temporärt skrivbord som vi har sedan förut. Här ska det också kompletteras med ett förvaringssystem och lite extra sittplatser. Så länge funkar det ändå utmärkt som mitt första alldeles egna kontor. Och efter lite tekniska åtgärder, – det finns wifi!

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar