Fler köksdrömmar

Fortsätter på gårdagens tema kök och visar några av mina favoriter på Pinterest. Det är verkligen ett fantastiskt verktyg oavsett om man bara gillar att kolla på inspirerande bilder eller har ett inredningsprojekt man behöver idéer till. Ja, det finns förstås allt mellan himmel och jord på Pinterest, men här fokuserar jag på inredning. Genom att pinna bilder man gillar och spara dem i en mapp, en så kallad anslagstavla, kan man sortera som man själv vill. Efter ett tag blir det också väldigt tydligt vilken stil man gillar. Själv ser jag att nästan alla mina kök är ganska klassiska och traditionella. Och så var det det där med målat massivt trä, sten och vackra detaljer… Några varianter kan jag iallafall urskilja. Här följer några smakprov från Pinterest.

Det här köket kände jag på i Göteborg på Atilleriet Studio. Härligt monokromt med den mörka färgen som kommer igen på väggarna. Se vilken  effekt det blir att ta in en skärbräda i trä tillsammans med en grön växt i en rustik lerkruka. Generellt tycker jag också om kök som vågar ha prylar framme så de upplevs levande och inte så sterila.

Ett annat mörkt kök, men mycket modernare och stramare. Ger en ”clean” och stilig känsla och jag säger det igen, – effekten av trä. Köket skulle upplevas så mycket tråkigare och stelare om man valt ett helvitt matsalsmöblemang och ett annat golv. Det är lite som ”yin och yang”, balansen behövs för att skapa liv och intresse.

Och så ett ljusare kök, om än fortfarande i gråskalan. Tycker nog att det känns lite mjukare än ett helvitt kök? Här älskar jag verkligen att man tagit in ljusa bänkskivor i massivt trä (vitoljad ek?). Ger ett väldigt behagligt och stilrent intryck. Lite ångrar jag kanske att jag inte vågade satsa på det i vårt eget kök, men det är inte helt praktisk och kräver en del underhåll om man, som jag, spiller både det ena och det andra. Ofta.
I vilket fall är det väldigt snyggt att de beigebruna nyanserna kommer igen i golvet. Och på tal om praktiskt, så är förstås ett köksgolv av klinker betydligt bättre än trägolv. Åtminstone i arbetsköket. Matplatsen får gärna ha trägolv tycker jag.

Slutligen ett kök helt i trä! Ser verkligen superexklusivt ut. Personligen skulle jag kanske valt en annan nyans på golvet, men ändå. Nackdelen med oljade eller lackade kök är att de med tiden brukar gulna. Annars är de verkligen superfina, särskilt detta som har en slät och stram profil utan beslag. Stilen kanske inte passar i just vårt hus, men hade inte tackat nej till ett nybyggt sommar-nyfunkishus med detta kök. Eller varför inte en fjällstuga?

Nog om kök nu på ett tag… Kolla gärna in hos ”Bäckafors” på Pinterest och följ mig för att se fler av mina anslagstavlor som jag uppdaterar dagligen. Samtliga köksbilder är lånade där och hittas i min ”Kitchen board”.

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar