Köksdrömmar

Att tålmodigt leva med problemet eller njuta av gott nog?

Ja, ungefär så gick tankarna om vårt kök inför flytten. När vi köpte vår skånegård i slutet av sommaren 2015 fanns en lång lista på allt som behövde åtgärdas, ute som inne. Både nödvändiga renoveringar (läs dyra och tråkiga) som 4 takbyten, men också fönsterbyte, målning, tapetsering, dränering och så vidare… Vissa renoveringar fick helt enkelt vänta. Badrummen till exempel var förvånansvärt fräscha och hyfsat up-to-date, även om de har 15 år på nacken. Med tanke på kostnaden för att riva ut och renovera badrum, så var det ett självklart beslut att leva med dem. Lite småfix och fräscha accessoarer kan göra mycket. Att alla andra ytskikt skulle slipas, spacklas, vaxas, målas eller tapetseras var däremot givet. Inte heller så kostsamt (om man kan göra det mesta själv och dessutom har en svärfar som är den bäste målaren och snällt ställer upp). Och ytskikten gör verkligen SÅ stor skillnad. Från smutsigt och sunkigt till nytt och fräscht!

Eftersom vårt stora takbyte på boningshuset också skulle medföra fönsterbyten på hela övervåningen, nya plåtarbeten osv, så tänkte vi stanna vid ytskikten inomhus. Men efter hand när vi tillbringade tid i huset och renoverade insåg vi att det här med köket, det går bara inte… Planlösningen var extremt opraktisk med världens minsta köksö (med en minimal vask), det var uselt med förvaring, konstigt ihopsatta skåp och vitvaror som helt saknade harmoni tillsammans och köket i sig passade inte alls in till husets själ och… ja, listan kan göras lång. Dessutom förklarade städfirman som skötte flyttstädningen att de inte kunnat göra ugnen ren. När vi började använda vitvarorna insåg vi slutligen att de var mer eller mindre slut, bara att koka upp pastavatten tog en halvtimme.

Köket var också ca 15 år, men det var ett påkostat Siematic-kök med Gaggenau-vitvaror. Så vad gör man?

En månad innan vi skulle flytta in bestämde vi oss för att vår budget faktiskt skulle klara ett nytt kök från det stora möbelvaruhuset. Vi lyckades sälja det gamla köket (nåja, nästan skänka bort) mot nedmontering. Kändes bra att det ändå kom tillvara igen på ett annat ställe.

Köket revs ut och ungefär en miljon platta paket anlände och skulle skruvas ihop…

Det blev inte mina drömmars kök vi köpte, men efter en snabb överslagsräkning i huvudet insåg jag att det förmodligen skulle dröja en sisådär 20 år till innan det kunde förverkligas. Mina drömmars kök ska vara platsbyggt av skickliga snickare, gärna handmålat och helt gediget. I massivt trä, vacker sten och med utanpåliggande gångjärn. Typ som de från Köpenhamns möbelsnickeri. Se bara deras bilder nedan…

Har man bott i sitt hus länge och sparat duktigt till en renoveringsbudget för just köket eller har möjlighet att låna på huset, så skulle jag absolut säga att ja, det är värt att vänta på sitt drömkök. Vi behövde däremot ta lån till vårt stora takprojekt och vår egna renoveringsbudget täckte definitivt inte drömköket. Med detta sagt måste jag ändå slå ett slag för IKEAs kök. Kvaliteten är riktigt bra och stommarna medger många kombinationsmöjligheter. Ett tips är att välja lucka efter den modell man gillar bäst och inte efter färg. Det är relativt prisvärt att lämna in luckorna för sprutlackering, eller penselmåla dem själv, så att man får precis den färg man önskar och ett lite mer unikt kök. Att välja beslag från en annan leverantör, lyfter också slutfinishen. Vi valde luckan ”Bodbyn”, men behöll dem som de är. Eftersom vi levt utan kök hela sommaren i vårt gamla hus (på grund av en vattenskada) var vi ganska angelägna om att snabbt få detta kök på plats… Jag tänker att en ommålning kan göras längre fram, om vi nu inte vill leva med ett grått kök i tjugo år. Vi hade till sist dessutom turen att få fantastiskt bra hjälp av Emanuel på IKEA här i Malmö (tack!) och han ritade upp nya lösningar från de vi först hade fått och inte alls var nöjda med.

Vi fick ta några svåra beslut och rätta oss efter vissa förutsättningar. Bland annat kunde vi inte få plats med vitvaror i en högdel på den högra sidan på bilden. Det hade medfört att vi behövt flytta dörröppningen till köket, som påverkade delen med spis och framförallt blev det inte bra i hallen bakom köket… Så jag fick ge vika på min idé om två helkaklade väggar helt utan överskåp. Kylskåp och ett högskåp med spis och micro behövde placeras till vänster mellan två fönster. En fullstor kyl och frys är ett måste för oss, så frysen fick helt enkelt hamna i det före detta pannrummet vid hallen. Faktum är att man inte behöver tillgång till frysen inom en armlängds avstånd, insåg jag. Däremot vann vi yta genom att göra köket längre och drev igenom en annan idé om att flytta vasken en halvmeter åt höger (där den tydligen ursprungligen varit, så det var inget krångel alls). Det är som en dröm att kunna titta ut genom fönstret när man diskar eller skalar potatis!

Köket växer fram och jag fick till sist mitt ”platsbyggda” stora vitrinskåp.

Arbetet gick väl inte helt enligt plan, gör det någonsin det? Kanske var det lite väl optimistiskt att tro att allt skulle klaffa när allt ifrån skissning till att hitta hantverkare och få allt på plats skulle ske inom 30 dagar! Några dagar innan leverans av stenskivorna fick vi så beskedet att de var försenade. Med tre underlimmade hoar och en häll, blev det provisorisk matlagning och vatten från tvättstugan ett par veckor till.

Men den som väntar på något gott… Efter lite kompromisser och ett par försenade leveranser blev köket till sist klart och resultatet blev riktigt bra. Nu har vi massor av förvaring, det är luftigt, mysigt, men ändå stilrent. Ett socialt kök som gjort för att många kan vara med och långa, härliga middagar!

Om jag avslutningsvis ska komma med några tips från våra egna lärdomar, skulle det vara att:

  • Var noggrann med alla mått så inget blir fel. Erbjuder din köksleverantör mätning på plats, nyttja det.
  • Använd köksleverantörens kunskap så mycket det går. De är proffs på att hitta fiffiga lösningar med olika varianter på stommar och att ta hänsyn till hur man arbetar och rör sig i ett kök. Den hjälpen bör ingå när man beställer en så dyr produkt som ett kök.
  • Stressa inte! Är du det minsta osäker, ta hem ritningar och materialprov och fundera i lugn och ro. (På IKEA är det heller inte dyrt att köpa en list eller en lådfront, som dessutom kan lämnas tillbaka). Fundera och bolla gärna dina frågor med vänner som också bytt kök eller någon annan med bra erfarenhet. Be om nya förslag från leverantören om det är någon detalj du inte riktigt gillar. Ett kök ska hålla länge.
  • Se till att budgeten hålls. Det är lätt att kostnaden rusar iväg på ”detaljer” som dyrare skiva, beslag, vitvaror, blandare osv. Kök kan verkligen kosta hur mycket som helst!
  • Men kompromissa inte heller för mycket. Vissa saker kan man spara in på, medan andra kan bli dyrare på sikt. En laminatskiva kan visserligen bytas ut mot en i sten om några år (om det är vad du vill ha), men den extra arbetskostnaden ska också räknas in (och miljöaspekten!) En billig blandare av dålig kvalitet kan tyvärr riskera en fuktskada på sikt. En billigare vitvara kan förbruka mer el och ha sämre funktion, som blir ett dagligt irritationsmoment. Kanske är det då bättre att avvakta med köksdrömmen lite till och spara ihop det som saknas? 

    Lycka till! 😉

Följ mig gärna och gilla på:
20

Lämna en kommentar